Att förvränga i poker

This article was posted on June 30, 2009

Det är vanligtvis inte rekommenderat av experter att du bluffar vid pokerbordet. Teorin säger att förvirra är inget en bra pokerspelare ska vara ute efter. En förvirrad motståndare har 50% chans att göra exakt det val som du inte vill att han ska göra. En bra pokerspelare ska ”odla” sina motspelare. Man kan inte agera passivt och tro att allt gott ska komma till sig, man måste istället agera och själv generera värde.

Det verkar dock som att lite förvirring trots detta är välkommet.
Om dina checkningar alltid betyder att inte har någonting och att allt du vill är att få ännu ett gratiskort, kommer dina motsåtndare snart att förstå detta och därför höja endast för att få dig att slänga korten. Om du bettar och höjer gång enbart när du verkligen har något riktigt bra, gör du återigen det på fel sätt.

Det finns flera sätt du kan få in måttlig förvirring i ditt spel.
Att "check-raise:a" är ett av dem. Närhelst floppen ger dig något bekvämt (såsom tvåpar, triss eller kanske t.o.m. ett högt par) vill du kanske checka först. Spelaren som sitter efter dig vill gärna betta in i flera limpers framför honom för att få några att lägga sig och på så sätt generera positiv förväntad utdelning. Så snart han gör detta, höjer du honom. Det kommer ge honom något att tänka på. Han lägger sig kanske redan där eller så kommer han syna dig och då slänga pengar in mer potten som du kommer vinna.

Semibluffen är en annan metod, menad att förvirra. Du bluffar, men det kanske du inte gör, vilket är det som gör det väldigt förvirrande. En semibluff är när du egentligen inte har någonting i nuläget, men din hand har potential att bli betydligt bättre (som att jaga en färg efter floppen). Trots att din hand kan förvandlas till ett monster vid turn eller river hoppas du på att du slipper att se dessa kort redan här.

Om din motståndare bestämmer sig för att syna din semibluff kommer han möjligtvis upptäcka att din hand slår skiten ur hans kort vid "showdown". Det kommer få honom att undra om du verkligen bluffade eller inte.

Om det är så att du jagar en färg kommer du ha nio outs för att sätta din hand, på turn eller river. Om dina motspelare visar svaghet genom att checka är det smart av dig om du semibluffar och försöker ta hela potten. Även om de synar dig bör du ha en god chans att få färgen.

"Slow-playing" är en av de mest använda bluffarna inom poker. Problemet med denna är att den kan vara lätt att komma på om man inte använder metoden korrekt. När du "slow-spelar" en hand låtsas du egentligen att du är svag och synar endast med för att höja ordentligt precis innan showdown, när de är pot-bundna.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French