Hantera sin Bankrulle (Bankroll management)

This article was posted on June 15, 2009

I poker är bankroll management lite annorlunda jämfört med nästintill varenda casinogenre. Medan du har ganska klara direktiv inom sportsbetting hur du ska använda dina tillgängliga pengar och i vilket syfte (använd ungefär 3% av ditt kapital på vad och använd aldrig mer än 5% hur bra det än känns), är det ganska annorlunda jämförelsevis med poker.

Det finns inga tydliga regler men en sak är säker: den större stacken kommer inte bara kunna svälja mer variation, den kommer även dominera mindre stackar i ett cash game (eller i en turnering). För att illustrera hur den större stacken sparkar runt den lilla kan vi titta på ett typiskt exempel: Vid ett sent stadie av en single-table-turnering har en spelare en överväldigande stor stack medan en annan knappt har 3xBB+SB. Vår spelare med den stora stacken har råd att om och om igen attackera den "lilla" spelaren genom att alltid höja honom exakt så mycket som hans stack är värd och på det viset tvinga honom att ta ett "vinna-eller-försvinna"-beslut varje gång. Om vår spelare med den tunna stacken förlorar åker han ut, men om han vinner skjuter han bara upp det oundvikliga. Allt har att göra med det implicerade odds av en all-in som blir väldigt ofördelaktig för en "short-stacked" spelare.

I en turnering måste man försöka samla ihop en sådan bankroll-dominans kan man i ett cash game påverka detta redan vid buy-in. Delvis genom ju mer pengar du köper dig in för desto större fördel ger du dig själv. Detta är den exakta orsaken till varför de flesta pokerrum sätter en klar gräns för hur mycket pengar man kan köpa sig in för vid en speciell limit/stakes på ett bord. Om detta lämnas okontrollerat kan saker och ting bli svårt att tygla, och förvandlas till en galenskap där de som kan slänga in mest pengar kommer utfodra mest.

Om du har det ganska dåligt med pengar (har inte vi alla det?) ska du försäkra dig om att inte spela på en limit där du inte har tillräckligt med kapital. Experter håller generellt med om detta: för att du ska anse att du har tillräckligt stort kapital måste du ha minst 300 BBs(Big Bets) för Fixed Limit Holdem och 20 inköp för No Limit Holdem, i din bankrulle vid den limit som du har tänkt att spela på. Det är ganska enkelt: du flyttar upp till den önskade nivån så snart du samlat ihop 300 BBs(20 inköp). Låt oss dock anta att du förlorar den första BB du spelar. Ska du gå tillbaka direkt (ingen har något bra råd att ge gällande detta scenario)? Nej, inte riktigt. Du ska dock överväga detta val när ditt kapital börjar närma sig 200-250 BBs(12-15 inköp). Varför det? Om du förlorar så mycket kommer du inte bara sakta sjunka ned till "under-bankrolled"-kategorin, du kommer också behöva fundera på om det finns någon annan anledning till att du inte är så framgångsrik (för stelt motstånd vid just denna nivå, spelare du inte ditt bästa pga. det ökade trycket etc.)

Vad du än gör ska du aldrig underskatta makten av att ha tillräckligt med pengar. Naturen av online Texas Hold´em kräver att ditt kapital är kapabelt att överleva några riktigt elaka svängar.

 

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French