Hur man läser sina motståndare i online poker

This article was posted on June 19, 2009

En bra pokerspelare sitter inte och väntar på att bra saker ska hända, han tar saken i egna händer och får saker att hända. Han lämnar inte sina motståndare förvirrade, han manipulerar dem och får dem att veta vad de behöver göra för att höja utdelningen.

För att kunna manipulera motståndarna måste du kunna göra vissa avläsningar (reads). Att tyda en motspelareas spel i livepoker är relativt enkelt men när det gäller onlinepoker finns det mycket färre ”tells” du kan nyttja för detta ändamål.

En av de bästa och mest resonabla sätten att tyda en spelare vid onlinepoker kommer från dina motståndares betting-mönster. Lär dig att tyda dessa och du säkrar dig själv ett försprång som få kan toppa. Betting-mönstret är dock som ett pussel. Det kommer inte vara lätt att få ihop alla bitarna och du behöver ett antal bra händer innan du kan förstå en motspelare och dra nytta av detta.

Ha tålamod och va fokuserad. Observera vad som sker och begrunda vilken sorts spelare du har att göra med. Även efter att du begrundat detta kommer du behöva ytterligare några händer innan du kan lista ut hur hans spelsätt fungerar. Om en spelare rutinmässigt visar sina händer kommer det göra din uppgift enklare, men även om denne inte gör det kommer du få en vibb förr eller senare.

Låt oss ta en titt på några bettingmönster som ger uppenbar information: check-check-raise mönstret.

När en motspelare checkar på pre-floppen och sedan antingen checkar igen på floppen eller synar någons höjning, endast för att höja på turn, är saken ganska klar: Denna killen har slow-spelat någonting, en hand som träffa honom bra på floppen. Han börjar höja på turn, eller så finns det spelare som väntar hela vägen till rivern och hoppas att någon annan kommer börja betta så att de kan check-raise honom. Om någon check-raisar dig, kom då ihåg att han troligtvis har en väldigt bra hand. Spela inte hans spel. Lägg dig om du inte har "the nuts" pga. 1) Nästintill alla spelare kan see värdet i att check-raise:a någon när de har en monster. 2) Väldigt få människor där ute är tillräckligt kunniga för att kunna bluffa på en check-raise.

Ett annat exempel på ett typiskt bettingmönster skulle vara raise-bet-check mönstret. Detta är ett stort tecken på svaghet. Vanligtvis om någon höjer och sedan checkar menas det att denne bara ville bluffa, men erkände precis att han inte klarade utföra det. Låt dig inte hamna i denna situation.

Hur som helst, tillbaka dit vi var: raise-bet-check menas vanligtvis att vår spelare hade någonting med någorlunda potential (såsom AK) men totalt missade floppen. Han satsar och hoppas på att få något på rivern och också pga. det faktum att han vet att om en hand inte är värd att höja eller satsa på, är den inte värd att spela alls. Sedan missar han även på "turn", och trots att han inte tycker om det måste han orsaka lite trubbel för de andra, så han synar.

När du ser detta mönster ska du satsa med självförtroende. Få människor är tillräckligt kunniga att uppträda såhär enbart för att förvirra dig, så troligtvis har du bästa handen vid showdown. Om du är tillräckligt aggressiv kan du få "pre-flop raiser”-spelaren att lägga sig och inte behöva se någon showdown alls.

Det ovanstående är såklart bara ett fåtal extrema exempel av bettingmönster. I verkligheten kan du finna fler diskreta sidor som du kan dra fördel av. Allt handlar om hur bra du är på att observera och studera andra spelare vid pokerbordet.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French