Komplexiteten av att vinna i online poker

This article was posted on June 24, 2009

Trots att de flesta pokerartiklar på internet, om och om igen, skriver om hur lätt det är att vinna online Texas Hold´em nuförtiden, pga. de eviga antal nya spelare som flockas till online pokerrum. Jag håller inte riktigt med.

Ja, det strömmar in ett enormt antal nybörjare/fisk till online poker varje dag och ja, de flesta online pokerrummen erbjuder extremt löst spel. Men vem har sagt att det är lätt att slå nybörjare, i online Texas Hold’em?

I Omaha/Omaha Hi-Lo är det annorlunda. I Stud poker? Jag köper det med, men inte i Hold´em. Du ska dock inte heller ta mitt ord på det. Jag ska ge dig några bra anledningar till varför det inte är så lätt att vinna i Texas Hold´em, trots att du möter ett fullt bord av nybörjare. Fortsätt läs och se vad du tycker när du nått slutet av denna artikel. 

Många relativt duktiga pokerspelare beger sig in i ett pokerrum med hopp om att pressa fram lite pengar från alla de nybörjare som antagligen spelar där. Sakta men säkert kommer vår spelare märka att ”fisken" är där som han tidigare trott, men till hans förskräckelse upptäcker han att det är nästintill omöjligt att få ut pengar från bordet som bokstavligt talat suger om man ser till kvaliteten på spelet.

Vad är problemet här? Kan det vara så att, de spelarna han antagit varit dåliga i själva verket är de som är bra, och han själv är "fisken"? Hur kommer det sig att han konstant förlorar på "rivern" även fast han bara anförtror sig åt de absolut största vinnarsituationerna(EV+)?

Nej, vår duktiga spelare förevandlades inte till en värdelös fisk över natten. Vad han upplever är något som ofta ges spelare, bättre än honom, huvudvärk: det är variansen i poker.

Tro det eller ej, Texas Hold´em är inte den mest populära pokervarianten utan anledning. Det är egentligen det enda pokerspelet som ger nybörjare en rättvis chans gentemot mer erfarna spelare. Jag är inte säker om detta är anledningen till dess populäritet eller om populäriteten är anledningen till att denna situation uppstått. Hur det än ligger till kan nya, novisa spelare orsaka dig en hel del trubbel i Hold´em.

I Omaha har nybörjare inte en chans mot kunniga spelare. Det står någonstans mellan 10/90, vilket är fruktansvärt illa för "fisken", delvis nybörjaren. I Texas Hold´em är situation ca. 40/60, vilket egentligen är mycket mer än den s.k. fisken förtjänar.

Den första faktorn som står på nybörjarens sida är turen. Skicklighet är självklart väldigt betydande men samtidigt beroende av spelaren som individ. Turen dyker däremot upp när man minst anar det och kan förstöra ett skickligt spel på nolltid. Den kortsiktiga variansen, vilken är framkallad av tur i Texas Hold´em är mycket större än den är i Omaha eller Stud. Det är därför en nybörjare, rookie, ibland kommer att dra ut dig i extrema situationer.

Den andra faktoren som motarbetar dig är "skolande". Vilket egentligen betyder att rookies gaddar ihop sig trots att de inte är medvetna om att de gör det. Har det någonsin hänt att du haft triss och förlorat rivern när du mött 3-4 överoptimistiska nybörjare vid Showdown? Självklart! Det spelar ingen roll vilken lågoddsare en specific syn är, någon kommer säkerligen att pricka, förutsatt att tillräckligt med spelare är inblandade.

 

Menas detta att du ska beté dig som nybörjare gör? Nej, under inga omständigheter.

"Skolande” fisk är endast framgångsrika som en enhet. Individuellt är ingen av de "skolande" spelarna framgångsrika. Ha i åtanke att för att någon av dessa ska vinna måste 2-3st andra förlora stort. Att utnyttja den kortsiktiga variansen är definitivt inte rätt väg att bygga sin bankrulle i Hold´em.

Hur kan du besegra dessa gröngölingar? Titta på vad de andra erfarna spelarna gör. I denna pokervärld, där alla enbart ser till sitt egna intresse, är det inte längre tillräckligt att sitta och vänta på att den positivt förväntade utdelningen ska komma till dig. Du måste ut där och skapa den positiva utdelningen själv.

Aggressivt pre-flop spel är ett sätt att göra det på och det funkar faktiskt på ett flertal nivåer. Genom att göra så att ett antal spelar lägger sig "pre-flop" minskar man motståndet. Det lämnar dig med färre "mobsters" vid all satsning efter floppen. Utöver det kommer du belönas genom en enormt dålig ovana som de flest nybörjarna har: att slänga in marker i potten endast för att se floppen, men därefter lägga sig utan någon ånger alls när de missar den.

På detta vis efterlämnas mycket "döda pengar" i potten till dig, således stärks dina odds. Du ska dock aldrig underskatta styrkan av en "fisk", speciellt inte när de ”skolar”. Slå dem där det gör som mest ont och var alltid i toppen av ditt spel. Återanvänd de små fördelarna du har hela tiden, vilket kommer tillhandahålla dig tillräckligt med värde för att bli en långsiktig vinnare.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French