Massiva frirullar

This article was posted on June 22, 2009

Det finns ett fåtal onlinepokersidor där ute som erbjuder helt gratis inträde vid några av sina relativt generösa freerolls. Vad jag menar med "helt gratis" är att du inte behöver ett lösenord, FPP eller något annat för att delta. Du klickar endast på "register", godkänner några störande pop-up-varningar och sedan är det bara att köra.

Självfallet drar en sådan turnering till sig en enorm publik av pokerspelare från alla nationaliteter, typer, färger och religioner. De hyffsat duktiga kommer möta de ovetande oskulderna och de erfarna men samtidigt finner-det-omöjligt-att-bli-bättre möta de proffesionella spelarna. Visst, jag vet att ni alla kommer bråka om att det är meningslöst slöseri med tid, men jag kan inte hålla med om det. Som Chris Ferguson`s Full Tilt Poker-experiment visar (där han byggde upp ett kapital på $10 000 inom några få månader, startade från noll) finns det värde i en sådan freeroll, det enda problemet är att det är relativt svårt att lyckas.

Hur som helst, på grund av mångfalden av spelarbasen i dessa freerolls, påminner alltid starten mig om hur, på den gamla goda tiden i den amerikanska västern, nybyggare brukade radas upp i öknen och sedan få en race-liknande start varefter det ockuperade sig en bit mark som de ansåg vara mest värdefulla. En freerolls början är verkligen en galen strid men det är långt ifrån ett tillräckligt skäl för att du ska fångas upp i det med resten av alla revolvermän.

Försök att hålla dig borta från trubbel i början. Använd dina starthandskunskaper för att se några floppar men minimera kostnaden vid detta stadie. Du har fortfarande mer än 20 BB+SB i din stack så det finns absolut ingen anledning för dig att bli hoppig. På de händer som du faktiskt väljer att spela, agera beslutsamt. Kom ihåg att en hand som inte är värd att höja, är inte värd att spela alls. Välj ut ett offer och försök få med honom på så mycket av hans stack som möjligt. Försök att undvika situationer som nybörjare anser vara full-värdessituationer, t.ex. när det finns fyra all-ins, inklusive din. Du vill inte att alla dessa killar får en chans att vinna din pott. Var väldigt uppmärksam på EV. Slå alltid till på positiv EV och försäkra dig om att även om du förlorar så har du fattat rätt beslut. Det finns alltid en del av tur i en sådana freerolls så AA kanske förlorar mot QQ men om du gör en korrekt syn borde du med säkerhet veta att du kommer vinna nästa gång.Målet är att spela bra, inte att ha tur.

Om allting går bra bör du överväga att öppna upp ditt spel lite då din stack blir större och större. Se fler floppar, men håll ett öga på hur mycket du spenderar på dem. Pressa EV+ situationer hårdare och hårdare. När du närmar dig bubblan ska du fokusera på vad du ska göra: har du planer på att bara vara en i mängden eller satsar du på en plats i toppen? Om du bestämmer dig för att hellre vara bonden än räven måste du tighta till dig. Om du hellre är räven kommer du behöva spela fler händer. Efterhand som nivåerna på blindsen ökar mot slutet av en MTT, vållar det en ganska kraftig variation av tur. Om du inte är med i striden denna gång kommer du snart att säga hej då.

Under turneringens gång ska du alltid hålla ett öga på din stack eftersom den representerar dig bättre än din häftiga avatar, och vi vet alla att en stor stack betyder att personer kommer respektera dina höjningar, medan personer fullständigt struntar i en spelare med en lite stack. När du kommer ned till 10-20 BB+SB i din stack börjar saker och ting blekna för dig. Du har inte ramlat ut för stupet än men du närmar dig. 6-9 BB+SBs i din stack innebär att du redan är som en trebent hund på motorvägen. Hälften av de alternativ som finns tillgängliga för en spelare med en normalstor stack är bara önsketänkande för dig.

1-5 BB+SB betyder att du är ute. Jag beklagar att jag säger det på det sättet eftersom att vi alla är menade att slåss in i det sista i allt vi gör, men faktum är det inte finns något annat att göra än att gå all-in (och vi vet att all-ins har ganska vidriga odds i turneringar). Om du har tur och dubblar din stack har du inte mycket ändå. Du måste dubbla upp minst 2-3 gånger till innan du verkligen blir en faktor att räkna med vid bordet igen.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French