Nybörjarguide för Omaha

This article was posted on June 23, 2009

Innan vi börjar gräva djupare i artikelns överskrift om att spela Omaha, är det bäst att vi försäkrar oss om att du förstår naturen av detta spel. Trots att det är en nära "släkting" till Texas Hold´em finns det några skillnader mellan de två varianterna som är extremt viktiga.

Omaha är ett spel där man har enormt starka fördelar medan Hold´em har väsentlig mindre sådana. Vad exakt betyder detta för dig?

För att vinna i Texas Hold´em behöver du hitta några få små fördelar som du får bearbeta om och om igen. Omaha, även kallat "the game of nuts", fungerar inte på samma sätt. Valet av starthänder är mycket viktigare här och skolandet av svagare spelare existerar praktiskt taget inte. Den mindre variansen som Omaha ger dig kan förklaras genom faktumet att spelare får fyra kort på hand istället för två som i Hold´em. Det betyder att man är mer kapabel att uppskatta en högre procent av sin eventuella "showdown”-händer tidigare.

Som nybörjare finns det en extremt viktig aspekt du måste hålla i sikte när du spelare Omaha.

Handen som du bestämmer dig för att behålla till "Showdown" måste enbart vara gjord på två kort från handen och tre kort från bordet, varken mer eller mindre. Om du gick till ett Omaha-bord från Texas Hold´em kommer det ta tid innan du kan smälta skillnaden. Att förstå och läsa bordet är lika viktigt i alla kortspelsvarianter med gemensamma kort på bordet men det är dock något svårare att läsa Omaha korrekt.

Kom bara ihåg att du måsta använda tre kort från bordet and två från din hand. I Omaha HiLo händer det att korten du håller blir motverkade av floppen, dvs. att samma rang på korten kommer upp på bordet igen.

Detta är bra för den höga handen som du försöker frambringa (förutsatt att det är ett högt par vi talar om) men det sänker i stort sätt din låga hand.

För att kvalificeras till en låg behöver du fem kort (återigen, två från din hand och tre från bordet) som är under 8. Allt annat över 8 är inte bra nog för "låg" Omaha. Så, uppenbarligen är den bästa möjliga låga handen (nut low) A,2,3,4,5.

Om du har 2,3,4,5 på hand och floppen visar A,2,3 har du en utmärkt kvalificerad låg hand: Du använder 4,5 från din hand och A,2,3 från bordet. Det är ganska tydligt varför starthanden är mer viktig i Omaha än i Hold´em. Precis som jag tidigare skrev är den största skillnaden, mellan de två kortspelsvarianterna, att du ser mer av din hand tidigare i Omaha.

Starthänderna finns där för dig innan floppen och du har inte mindre än fyra kort att dra en slutsats från. Största delen av värdet du får ut av Omaha kommer från att spela bra starthänder, och att få så mycket pengar in i potten som möjligt när du har en bra låg hand från spelare som har K,J,6,7.

Det finns speciella händer i Omaha som kommer vinna i princip dubbelt så mycket än i stort sett vilken oplanerad hand som helst. Att kunna exploatera dessa händer till max är där värdet finns. Detta går inte att göra i Hold´em.

I online Omaha finns det färre bra spelare än i Hold´em. Faktumet att det är lättare att slå nybörjare i Omaha borde ge dig tillräckligt med självförtroende, så länge du håller dig till Omaha-basstrategi.

Bekymra dig inte över skolandet heller, då det inte finns i Omaha. Faktum är att ”skola fiskar" hjälper favoriten istället för att göra det tuffare för denne.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French