Poker-VIP-program

This article was posted on July 2, 2009

Problemen som involverar “bonusfnaskande” i onlinepoker blev tydliga för ganska längesedan. Registreringsbonuskriget bland online pokerrummen var i full gång när det blev uppenbart att det inte hjälpte onlinepoker-industrin att locka spelare till sina bord, bara för att se dem lämna sidan efter att de fått sin bonus. Problemet var inte att det faktum att spelare gick iväg med pokerrummets pengar (det var då ganska svårt att låsa upp en bonus) utan mer att pokerrummen misslyckades med att exploatera varje individuell spelare till hans/hennes fullständiga potential.

Det fanns mycket mer pengar i en spelare som var lojal till sitt pokerrum och fortsatte spela där i flera år, än en spelare som kom och gick med första insättningsbonusen.

Spelare kände sig ofta frusterade av systemet, vilket gav dem en inledande hjälp och motivation att spela, endast för att helt och hållet överge dem efteråt och tvinga dem att gå vidare till ett annat rum där de kan börja om på nytt.

Något behövdes göras åt saken och olika typer av lojalitetsbelöningar uppstod. Re-deposit bonusar är det enklaste och mest rudimentära av dessa lojalitetsbelöningar, men om du tar en noggrann titt på dem finner du en rad av brister i deras funktion: Vem behöver egentligen göra en återinsättning? En person som förlorat hela sitt kapital, eller hur? Eftersom att re-deposit bonusar vanligtvis är mindre än first-deposit bonusar, finns det inget som kan stoppa spelaren från att gå till ett annat pokerrum. Det finns även ett annat faktum som är betydelsefullt: han har precis blivit tagen på alla sin pengar i detta pokerrum… Varför skulle han göra en återinsättning och se om samma spelare kan slå honom igen? En spelare som dock vinner på sidan behöver helt enkelt inte göra en ny insättning, vilket lämnar de spelare som lägger mest i rake obelönade.

Det är här VIP-program kommer in i spelet. För ett pokerrum är den viktigast spelaren den som genererarar mest rake. De måste hitta ett sätt som får denne spelare att fortsätta spela där och samtidigt stimulera honom att fortsätta i den takten.
Rakerabatt och Cashback-program är direkt belönande för de spelare som genererar mycket rake. Inte konstigt att dessa ofta är bundna till ett VIP-program.

Ett VIP-program belönar spelare selektivt berorende på det värde som de representerar för pokerrummet och gör det på ett snyggt sätt. Pokerpoäng, Frequent Player Points(FPP) eller VIP points är valutan som används av varje VIP-program. Ju fler du har av dessa poäng desto högre upp på VIP-stegen hamnar du, vilket i sin tur betyder fler förmåner på ett eller annat vis.

Det klassiska exemplet skulle vara ett rakeback- eller cashbackprogram i trappstegsform. Spelare får en specifik procent tillbaka av den rake som de genererar, men denna procent kan förändras när de når högre och högre VIP-rang. De kan exempelvis få 30% vid nivå 1, 40% vid nivå 2 och 50% vid nivå 3. Huruvida man når en högre VIP-nivå eller inte är man helt och hållet beroende på hur många FPP man samlar in och på den summa av riktiga pengar han sätter i spel.

VIP-program ger inte bara spelarna en chans att skapa förbättrade förmåner för sig själva, de tillsätter även en RPG-dimension till spelet i onlinepoker. Ett välformat VIP-program är ett system som gynnar alla; både spelaren och pokerrummet.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French