STT - Att tänka på, del 2

This article was posted on July 2, 2009

Den avslutande delen av en STT-turnering kommer oftast vara en ”short handed”-hysteri. Jag har hört personer prata om shorthanded och longhanded STTs och jag förstår egentligen inte varför. I varje STT (förutom heads-up) finns det både en shorthanded och longhanded etapp. Om du inte är en tillräckligt bra spelare kommer du troligtvis inte vara kvar till shorthanded-fasen, men det betyder inte att den inte finns.

Hur som helst, shorthanded STT är inte direkt någon raketforskning. Ju färre personer som är kvar runt bordet desto aggressivare måste du vara pga. ett antal olika anledningar. För det första, om spelet blivit shorthanded, betyder det att spelet är på väg mot sitt slut, vilket även betyder att det troligtvis pågått ganska länge. I en STT betyder det också att blindsen har nått en ganska läskig summa vid denna tidpunkt. Det trycker praktiskt taget upp, i stort sett, alla mot väggen, förutom chip leadern men han har inte råd att vila sitt lager heller.
Faktumet att alla måste slåss kommer gnistra upp i några ganska aggressiva småkrig. Medan jag står för mitt uttalande om att de implicerade oddsen för att gå all-in inte är tillräckligt höga måste jag dock erkänna att vid detta stadie kommer du troligtvis bli tvingad att köra det draget förr eller senare. Detta är faktiskt det bästa stadiet att provocera en all-in med en positivt förväntat värde-hand. Visst, du behöver en gnutta tur också, men som Doyle Brunson sa: ”det handlar om tur också, tro inte på någon som påstår motsatsen”.

En annan anledning att förvandlas till en galning har att göra med naturen av shorthanded-spel. Med färre spelare är det färre händer vid bordet som skulle kunna gadda ihop sig mot dig. Bli inte överraskad om du märker att de andra spelarna tar en pot med ett par eller kanske med ett högt kort.
Sist men inte minst kommer du bli tvingad att spela hårt pga. förhållandena: om ditt mål är att vinna turneringen och inte bara komma ITM är detta den bästa tiden att bygga upp din stack på (pga. det odds som shorthanded bär med sig) eller t.o.m. att försöka sno till dig chip-ledningen.
Om du verkligen har väldigt lite marker måste du ta dig upp från botten så snabbt som möjligt annars kommer du bli utsläpad och bortkastad innan du vet ordet av det.

Det allra sista stadiet av detta spel är min favoritdel. Det är en headsup konfrontation mellan den ev. vinnaren och den ev. tvåan, men jag tänker inte analysera in i minsta detalj i vilka skor du helst vill vara i. Detta heads-up-stadie kräver väldigt mycket pokerkunskap, eftersom det kommer vara en av de mest krävande positionerna du någonsin varit i. Spelet är extremt snabbt. Ingen annanstans spelas det så många händer per timme än i Heads-up spel.

Det betyder att vilket misstag du än gör kommer du fröjdas över en andra plats väldigt snabbt. Misstagen som görs här kommer ha mycket större återverkan än någonting du någonsin kan göra vid ett fullt bord. Den extrema shorthanded-naturen av detta spel betyder att värdet av starthänderna sjunker kraftigt: Kx är en hand som du definitivt vill se på floppen men ibland duger även en Jx. Om du är en galning som tycker om att se floppar, kommer du gilla denna nivå av STT.

Medan du spelar alla dessa händer och ser alla dessa floppar, kom ihåg: du har din motståndares odelade uppmärksamhet och han kommer läsa dig hela tiden. Om du är en bra spelare kommer detta vara till fördel för dig. Du kan kontinuerligt exploatera vad din motståndare tror om dig och låta honom jaga sin svans som en tokig hund, på nolltid. Målet är alltid att få honom att gå all-in med en hand vilken ger dig bättre pot-odds än honom. Om du har en överlägset större stack blir spelet verkligen jämförbart med katt och råtta och endast en extrem otur kan få dig ur balans.

 

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French