Vad du ska hålla utkik efter som nybörjare och varför?

This article was posted on July 8, 2009

Varje dag går hundratals, kanske t.o.m. tusentals, spelare igenom nybörjarstadiet i onlinepoker. Att vara en rookie är alltid svårt, speciellt i onlinepoker.

Du sätter in dina pengar, går in i rummet, du går igenom alla dessa bekymmer för att hamna i en miljö som är ganska oförlåtande för nybörjare, trots att det tydligen är så nybörjarvänligt det bara kan bli. Som en total nybörjare kommer du behöva några bra råd och att lyssna på ett sådant råd kan korta ned den period av obehag du kommer känna i valfritt pokerrum.

För det första behöver du ett pokerrum med lite mjukt motstånd. Vid detta stadie behöver du spela mot fisk för att maximera dina vinster. Du behöver det så att de inte spöar dig fullständigt.  Spelar du mot kunniga motståndare kommer de inte bara slå ut dig snabbare än du kan säga dallassallad baklänges, det finns en risk för att du inte kommer tycka det är särskilt roligt och då även tappa intresset. Du måste unna dig själv en ärlig chans, så låt dig spela mot fisk i början.

I pokerrum där det finns mycket trafik får du inte bara mer action vid alla limits/stakes, det finns troligtvis även mer fisk, som dig själv. Du måste dock inse ett par saker som ligger i naturen av Texas Hold´em, eftersom att detta troligtvis är det första spelet du kommer spela som nybörjare. Om du tänker spela Omaha eller Stud, glöm dem i nuläget. Texas Hold´em ger bäst odds till nybörjare eftersom att det innehåller hög variation tillsammans med en hög turfaktor, vilken inte ens den bäste spelaren kan tackla. Det innebär att spelfältet kommer att vara, mer eller mindre, jämt och hajarna kommer inte kunna utnyttja dig till den grad de kan i Omaha eller Stud.

Hur som helst, tillbaka till Hold´em. Som nybörjare kommer du få gå igenom ett brett spektrum av känslor under ditt första spel. Du kommer vara helt i extas i ena stunden och i andra stunden kommer du känner dig helt överkörd. Anledningen till detta är den kortsiktiga variationen som jag nämnde ovan. Låt inte dig själv bli bortburen av varje hands individuella resultat. I Hold´em räknas bara de långsiktiga vinsterna och de har väldigt lite att göra med resultatet av varje enskild hand. Det finns en term som kallas ”expected value” (EV) som i stort sett bestämmer vilka händer som ska spelas och inte spelas. Så länge som din EV är positiv kommer du alltid vinna, men endast lite och så länge den är negtiv kommer du alltid förlora lite. Kom ihåg att det jag pratar om är genomsnittligt. Även om du vinner stort på en negativ EV hand kommer den återvända på lång sikt och orsaka dig en liten förlust.

Allt detta kommer visa dig att det inte är något glamoröst alls i vinnande poker. Om du kommer till bordet med bilder av hur proffs bluffar ut varandra på enorma potter med 7,2 ska du försöka få bort de bilderna så fort du kan.
Vinnande poker liknar mycket mer ett jobb än ett spel. Du sätter dig där, du arbetar i timmar, du låter din EV arbeta för dig och du går iväg med din dagliga lön. Självklart finns det många fler grundstenar inblandade för att bli framgångsrik, men om du snabbt förstår vad du bör vara ute efter så kommer uppgiften att lära sig finesserna förhoppningsvis vara mycket mer rättfram och lyckad.rd.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French