Vikten av position

This article was posted on July 2, 2009

I varje turbaserat spel (såsom poker och schack) är själva positionen extremt viktig. Det som det egentligen handlar om är att du alltid vill se vad din motspelare gör innan du gör något menat att förstöra för honom och i slutändan eliminera honom.

I poker är positionen väldigt viktig. Konceptet bakom är väldigt enkelt: du vill agera sist, du vill skjuta din ammuntion när alla andra redan avfyrat sin. Den allmäna bilden av spelet är alltid klarast för den som agerar sist.

Medan det i grund och botten verkar enkelt kan positionen ha en komplicerad effekt på vilka strategier de andra kring bordet anammar.

Om du möter en galning vill du troligtvis agera efter honom och använda den strategi du planlagt för att slå honom, eller sitta framför honom för att strypa honom med sitt eget rep.

Fundamentallt sett, vid ett bord där Texas Hold´em spelas och där de flesta spelarna är bra, kan man se hur pengarna flyger runt medsols, följandes dealer-knappen.

I Omaha Hi handlar det om samma sak. Hur man ser på strategin länkad till samma bordspositioner är ungefär densamma som för den i Texas Hold´em.

Saker är dock mycket mer komplicerade i Stud och Stud Hi-Lo där placeringen är relativ. Spelaren som har den bästa partiella handen (bordshand) är den som agerar först från och med den fjärde rundan, vilket senare blandar ihop vem som bettar först i dom senare sattsningsrundorna. På femte rundan kan det hända att en helt annan spelare får agera först, så du kan egentligen inte räkna med att vara rättplacerad större delen av spelet.

Det finns händer som du gärna vill agera först på, speciellt när du vill avskräcka de andra och det finns andra händer som du vill att alla andra ska agera på innan dig (på händer du vill slow-spela). Hur som helst kommer du troligtvis alltid ha en fördel gentemot spelaren direkt till höger om dig.

Den mest komplexa implikationen som position utgör mot spelet kan observeras vid pot-sharing spel såsom Omaha Hi-Lo (Både den högsta och den lägsta handen vinner och får dela på potten).

Låt oss ta en titt på bluffen t.ex: Vad tycker du om dina chanser när du bluffar vid sista position bland en bunt av erfarna Omaha Hi-Lo spelare? De ser inte för bra ut va? Du vill definitiv ha en mellanposition när du ska bluffa.

Å andra sidan kan du inte definitivt säga att sista positionen inte skulle vara en plats att sitta vid, generellt menat, eftersom att den platsen fortfarande tilldelar vissa fördelar precis som i Hold´em.

På samma vis är mellanpositionen ibland en hemsk sits att befinna sig i. Speciellt om någon framför dig har ena nöten och du vet att du har den andra. Kom ihåg att du delar på potten med denna spelare vid slutet på handen så det ligger i ditt intresse att se till att de andra spelarna slänger in mer pengar i potten än du. De flesta Omahaspelarna kan inte riktigt förstå detta relativt simpla koncept, så de återhöjer motsåndaren istället för att bara syna. Det kommer jaga bort i stort sett alla bakom din spelare och det slutar med att han delar potten med den initiala bettaren.
Det korrekta att göra här är att bara syna honom, om du inte vet (eller snarare anar) att ytterligare en spelare bakom dig kan ha något liknande en lågnöt. I detta fall går det bra att återhöja för då slutar den med att någon annans insats i potten i alla fall.

Sammanfattningsvis, i Omaha vill du agera först med din lågnötshand och sist med den höga nöten.

Om du är en Hold´em spelare och vill börja spela Omaha föreslår jag att du är extra uppmärksam på positionen vid bordet pga. de ovannämnda anledningarna.

Logga in / Registrera konto


Glömt ditt lösenord?
  • Välj Språk:
  • Rakeback English
  • Rakeback Svenska
  • Rakeback Dutch
  • Rakeback French